dddd

Nieuws

Populaire verdiensten

Wie tijdelijk werk aanbiedt voor studenten, medical heeft meer succes werknemers te vinden onder hbo-studenten dan onder universitaire studenten. Hbo-studenten hebben vaker bijverdiensten, site ze werken meer uren per week en ook meer weken per jaar. Zo werkt 83 procent van de wo-ers in 2008 naast de studie. Bij hbo-ers is dat bijna 92 procent. Baantjes in de horeca of in een winkel zijn favoriet. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Hbo-studenten verdienden in 2008 gemiddeld bijna 5.700 euro. Dat is 1100 euro meer dan wo-studenten. Oudere studenten werken meer uren en verdienen ook meer dan de jongere studenten.

In 2009 zouden die verdiensten overigens wel eens lager kunnen uitkomen, want jongeren hebben deze zomer tijdens hun vakantiewerk minder verdiend door de crisis. Dat blijkt uit een peiling die vakbond FNV Jong hield tijdens haar Vakantiewerkcampagne 2009. Daaruit blijkt dat tweederde van de jongeren zelfs bereid is een lager loon te accepteren vanwege de crisis.

Winkels en horeca populairst
In een winkel of in de horeca werken is nog steeds favoriet bij studenten, zo meldt het CBS. Dat geldt vooral voor de werkende studenten tot en met 21 jaar: 14 procent van hen is winkelbediende en 11 procent heeft een baan als kelner of serveerster.

Onder oudere studenten beginnen de traditionele studentenbanen plaats te maken voor banen die een relatie hebben met de studie. Zo geven oudere studenten vaker les of werken ze als ICT-programmeur of administratieve kracht.

« Terug naar het overzicht